Obtahování břitvy na řemeni

Ptáte se, jak správně obtahovat Břitvu na řemeni? Zvláštní, jak jednoduchá to otázka a jak se odpovědi na ní od každého břitevníka liší. Popíšu tedy, jak obtahuji Břitvy před každým holením já.

Zdůrazňuji před holením, nikoliv v průběhu holení, ani po oholení, jak kdekdo doporučuje. Po použití by měla umytá, osušená a naolejovaná Břitva jako dítko po krmení pěkně v klidu odpočívat. Když nejsem spokojený s ostrostí při holení, odložím ji a použiju Břitvu jinou.

Luxusní kožený řemen od PetraS zavěsím na kliku dveří a po čistém napnutém řemeni asi desetkrát tam i zpět přejedu předloktím. Jako bych chtěl, aby se řemen zahřál a narovnal, je to prostě takový můj rituál. Pro běžné obtahování Břitvy před holením nepoužívám na řemeni ani tuk, ani pastu, obtahuji na čistém řemeni.

Úchop a technika při obtahování břitvy na řemeni

Uchopím palcem a ukazovákem pravé ruky krček Břitvy tak, aby mi střenka volně spočívala v dlani a levou rukou maximálně našponuju řemen – levák to má zřejmě opačně. Na vzdálenější konec řemene položím Břitvu současně hřbetem i fazetou tak, aby hřbet směřoval ke mně. Potom velice lehce, opakuji, velice lehce obtahuji Břitvu po řemeni směrem k sobě, potom v prstech Břitvu přes hřbet otočím tak, aby ostří směřovalo ke mně. A velice lehce, ledva coby vánkem větérku téměř levituji Břitvou na řemeni směrem od sebe.

Tyto pohyby opakuji po celé délce řemene po celé šířce čepele Břitvy dle potřeby, dokud Břitva nekrájí vlas, což bývá obvykle 10-20 tahů tam a zpět, záleží na délce obtahovacího řemene.

Neodbornou manipulací můžete utrhnout ostří břitvy

Je důležité si uvědomit a neustále mít na paměti, že jakmile zvednu v průběhu tahu hřbet Břitvy nad řemen, ostří o řemen utrhnu. Když zapomenu, anebo nestihnu Břitvu na konci tahu přes hřbet otočit, rozřežu řemen.

Břitvou proto po řemeni táhněte jako šachisté figurkami po šachovnici; oni na to mají svoje tři pravidla:

Opatrně, opatrně, opatrně!

Břitevník Josef

Video: Obtahování břitvy na koženém řemeni

Mohlo by vás také zajímat: