Výběr břitvy

"Jakou břitvu si vybrat?" napadne jistě každého břitevníka, který váhá a rozhoduje se. Kritérií pro výběr je celá řada a je také dobré vědět, jak otestovat ostrost břitvy.

Nejdůležitější pro výběr břitvy jsou tyto faktory: kvalita a tvrdost použité oceli, která rozhoduje o možné míře nabroušení, hloubka výbrusu čepele pro různé typy, tvrdost a délků vousů, velikost čepele podle zkušeností s používáním břitvy a stylu holení, tvar hlavy čepele a materiál střenek je už spíše otázkou vkusu každého břitevníka. 

Nejostřejší břitvy jsou z tvrdé vysokouhlíkové oceli

Břitvy se v základu dělí na uhlíkové a nerezové. Nerezové snesou mírné zanedbání, není možné je však naostřit tak kvalitně, jako uhlíkové. Nejlépe lze nabrousit břitvy s tvrdostí oceli čepele nad 60 HRC.

Dělení břitev podle výbrusu čepele

  • Duté
  • Poloduté
  • Čtvrduté
  • Klínové

Dutá břitva bezproblémově oholí měkké, krátké vousy, při delším porostu se ale ráda zohýbá a zařezává se, Břitevník špatnou volbou výbrusu zbytečně krvácí. S úspěchem lze břitvu s dutým výbrusem použít jako břitvu "finišer" už jinou břitvou oholených míst, který oholí vše dohladka. Klínová břitva je oproti tomu určena pro tu nejhorší práci. Pro první holení a na vousy drátěné a tvrdé tak, že škubou i límce u košil a dlouhé či tvrdé vlasy. Čtvrtduté a poloduté břitvy jsou varianty mezi tím.

 rozdeleni_vybrusu_britvy

Základní rozdělení břitev podle výbrusu čepele

 

 

výbrusy čepele

Další rozdělení břitev podle výbrusu čepele

Dělení břitev podle tvaru hlavy čepele

  • Kulatá hlava
  • Francouzská hlava
  • Španělská hlava
  • Americká hlava

 

hlava_kulatá

Břitva s kulatou hlavou

 

hlava_francouzska

Břitva s francouzskou hlavou

 

hlava_spanelska

Břitva se španělskou hlavou

 

hlava_americká

Břitva s americkou (čtvercovou) hlavou

Volba výšky (šířky) čepele břitvy je spíše instinktivní záležitost                                                                                                                Velikost břitvy = šířka čepele je udávána v coulech (1″= 25,4 mm)

Někdo břitvou rád šermuje, jiný má raději pomalé, pečlivé tahy

Břitva 2/8 je vhodná k vytváření a udržování kontur plnovousů, 3/8 a 4/8 dutých výbrusů se používají na doholení velkou břitvou špatně dostupných míst, konkrétně třeba špičky brady. Tyto břitvy se Břitevník musí naučit vést, jsou užší a tudíž i mírně špatné postavení úhlu sklonu čepele k tváři působí zbytečné podráždění a někdy se i břitva ráda „zakousne“.

Obecně lze říci, že 5/8 je univerzální velikost. 6/8 je oblíbenou břitvou pro frajery, kteří se již nějaký pátek břitvou holí.
7/8 a 8/8 jsou už macci pro velké kluky. Tyto břitvy bývají vesměs dutých výbrusů, tedy určeny pro poslední holení dohladka. Tam není kam spěchat, chce to pevnou ruku, klid a čas. Břitva si na tvář sedne sama. Je velká a také těžká.

 

 velikost břitev

Výška (šířka) čepele

Musíte to zkusit

Jak s oblibou říká Břitevník PetrS: Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy!“
Věřte, je to tak. Co komu bude, či nebude vyhovovat, není snadné říci. Musíte to zkusit.

Jak poznáte, že je břitva opravdu ostrá?

Opravdu ostrá břitva dokáže ukrojit vlas (vizte videoukázku). Duté břitvy u toho  "zazvoní" tak, že je to slyšet.

  • Ostrost břitvy nikdy nezkoušejte palcem jako u kuchyňského nože, zničíte jí křehké ostří.
  • Tupou břitvou se neholte, je to utrpení.

Opravdu ostrá břitva krájí vlas!